Met tegenzin naar je werk? Achterhaal de oorzaak en los het op!

Een groot deel van je leven breng je door op het werk. Het is dan ook belangrijk dat je het hier naar je zin hebt en dat je goed in je vel zit. Is dit niet het geval dan levert dat stress op en functioneer je niet goed. Zowel op het werk als in het dagelijks leven. Zit je niet lekker op je plek in je huidige baan? Ga dan op zoek naar de oorzaak en los het probleem op.

Met tegenzin naar je werk

Regelmatig hoor je verhalen dat mensen met tegenzin naar het werk gaan. In sommige gevallen is dit zo een groot probleem dat mensen hier lichamelijke en psychische klachten van krijgen. Stress, hoofdpijn, niet kunnen slapen en een slechte concentratie. Doe je hier niets aan dan beland je in een vicieuze cirkel en dat gaat ten koste van je functioneren op het werk én in je dagelijks leven.

Verschillende oorzaken

Dat je met tegenzin naar het werk gaat kan verschillende oorzaken hebben. Bekende oorzaken zijn:
-Conflict met je baas of met andere medewerkers
-Er zit te weinig uitdaging in je werk
-Er wordt teveel van je verwacht en je loopt op je tenen
-Er ontbreekt passie voor je werk
-De bedrijfscultuur past niet bij jou

Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat bij jou de oorzaak is. Als je deze reden weet dan kun je gemakkelijker aan een oplossing werken. In veel gevallen zal je zien dat deze problemen eenvoudig zijn op te lossen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je leidinggevende en werk samen naar een oplossing.

Kom je er niet uit? Schakel een mediator in

Andere gevallen zijn lastiger op te lossen, zoals bijvoorbeeld een conflict op het werk. Het is lastig aan te kaarten als je al een tijdje op je tenen loop. Lukt het om er samen uit te komen? Dan is het goed om een mediator in te schakelen. Samen gaan jullie in gesprek met tussenkomst van een ervaren mediator. Eerst worden de emoties en gevoelens besproken en aan de hand daarvan werken jullie naar een oplossing. De mediator zorgt dat jullie open en vrij tegen elkaar kunnen spreken. Dat is toch wat gemakkelijker dan een één-op-één gesprek.

Leer jezelf kennen met hulp van een loopbaancoach

Ook kan het voorkomen dat het jezelf niet lukt om te achterhalen waarom je met een zwaar gevoel naar je werk gaat. Op zo een moment kan een loopbaancoach je helpen. Samen gaan jullie in gesprek over jouw werk, collega’s, privé, sterke en zwakke kanten en je talent en ambitie. Uiteindelijk kom je zelf tot inzicht of je op de goede plek zit, of je graag meer uitdaging wilt en of je jezelf misschien wilt ontwikkelen. Met een beter inzicht in jezelf kun je beter achterhalen of je op het werk op de juiste plek zit.
Wees eerlijk naar jezelf en naar je werkgever. Heb je het niet naar je zin? Spreek het uit. Ermee blijven zitten heeft geen zin en heeft negatieve invloed op iedereen. Er zijn tal van manieren om met plezier naar je werk te gaan. Het is aan jezelf wat je ermee doet!

Met tegenzin naar je werk? Achterhaal de oorzaak en los het op!
Schuiven naar boven
0
0
0