Hoe zit het met stress op de bijbaan?

Hoe zit het met stress op de bijbaan?

Dat het hebben van een vaste voltijdbaan stress op kan leveren, is iedereen bekend. Het is immers je kostwinning en je bent er de hele dag mee bezig. Het is dus een belangrijk deel van je leven en als dat deel niet helemaal naar wens gaat, levert dat bij sommige mensen stress op. Maar dat zijn voltijdbanen. Hoe zit het met bijbanen?

Bijbanen

Net zoals bij een voltijdbaan denken veel mensen dat een bijbaan ook stress oplevert. Zo wordt vaak van studenten gezegd dat het hebben van een bijbaan negatieve gevolgen voor de studieresultaten heeft. Dit klinkt logisch en dit is wat de arbeidspsychologische theorieën ons kunnen vertellen. Toch? Bovendien is sinds september 2015 de basisbeurs afgeschaft, waardoor studenten meer moeten bijwerken en dat zou stress en slechtere studieresultaten opleveren.
Toch is dat niet zo, zo stelt Pierre Cavalini van de universiteit van Utrecht in een onderzoek. Studenten met en zonder bijbaan blijken geen verschil in tentamencijfers aan de dag te leggen. Dit geldt zelfs voor de studenten die veel willen of moeten bijwerken (meer dan 16 uur per week); zelfs daar is geen verschil geconstateerd.

Hostess

Overigens kan het helpen om een baan in het gebied van je studie te nemen. Leerzamer, leuker en (nog!) minder stress. Linda, studente aan de hotelschool in Breda: “Ik werkte eerst bij een IT bedrijf, wat me juist wel stress opleverde. Er was veel werk en er waren net wat mensen ontslagen, zodat we met weinig waren. Er kwam vrijwel direct veel op mijn bureau terecht. Het voordeel hiervan was wel dat ik veel verantwoordelijkheid kreeg en daardoor heb ik veel geleerd. Maar het was simpelweg te druk, teveel werk. En mede omdat ik het niet echt leuk vond, leverde het me een goeie dosis stress op.” Ze vervolgt: “Zo langzaamaan begon het ook negatieve consequenties te hebben voor mijn opleiding, dus toen ben ik maar op zoek gegaan naar een bijbaan als hostess, wat dus veel beter aansluit bij mijn opleiding en bij wat ik leuk vind. En dat is een wereld van verschil! Ik ga drie keer per week fluitend naar mijn werk, het verdient goed en het is hartstikke leerzaam.”

Tips tegen stress

Mocht je nu onverhoopt toch tegen stress aanlopen, dan kan daar goed mee omgegaan worden. Vaak helpt het al om elke dag te beginnen met het opschrijven van de taken voor die dag. Je staat dan niet op met het gevoel dat je die dag heel veel taken moet doen, maar hebt een duidelijk beeld wat er precies wanneer moet gebeuren. Plannen van een project, oftewel projectplanning is erg belangrijk!

Hoe zit het met stress op de bijbaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
0
0
0