Trends binnen werkend leren

Werkendleren

De afgelopen jaren is werkend leren steeds populairder geworden. Naast het feit dat steeds meer organisaties hierin meegaan is het voor de werknemers ook erg prettig om hun kennis te verbreden tijdens werktijd. Het is dan ook niet zo gek dat deze trend in de afgelopen jaren enorm is gegroeid. De digitalisering speelt hierin een belangrijke rol. Toegang tot het internet is een van de vele trends die invloed heeft op het leren op werk. Lees hier de trends binnen het werkend leren.

Delen van collectieve kennis

Het delen van kennis tussen medewerkers wordt steeds makkelijker. Dit hoeft niet alleen meer gecommuniceerd te worden via de mail. De sociale mediakanalen worden steeds meer gebruikt hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan instructie video’s op YouTube en handleidingen die gedeeld worden op blogs. Niet alleen intern wordt de kennis gedeeld, maar ook met andere spelers in de branche. Daarnaast geeft deze transparantie ook aan dat een organisatie zich bezig houdt met de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen het werkveld. Er wordt steeds meer online gratis geleerd en daardoor ook steeds meer gebruik gemaakt van collectieve intelligentie. Daarnaast is deze collectieve kennis ook handig voor bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe medewerkers.

Verdwijnen silo’s en hierarchische structuren

De vorige generatie werknemers werden ook wel de ‘cowboys’ genoemd en stonden erom bekend dat zij zich prettiger voelden bij alleen werken en een hierarchische vorm van leidinggeven. De nieuwe generatie werknemers daarentegen worden beter omschreven als ‘samenwerkers’. Deze generatie is namelijk opgegroeid met het internet en zijn er daarnaast aan gewend om opinies van anderen te krijgen. Dit geldt ook op de manier van werken. Zij horen namelijk graag tips en adviezen van hun collega’s. Vooral sociale media kanalen worden hiervoor ingezet. Denk aan het vragen om meningen op Facebook of juist zelf kritiek posten over een recente ontwikkeling.

Face-to-face interactie via chat

Dat interactie op de werkvloer belangrijk is weten we al. Het zorgt namelijk voor meer productiviteit en zorgt voor minder stress. Maar dat deze trend zich nu ook online voortzet bij werkend leren is opvallend. Steeds meer coaching, adviezen of vragen uurtjes vinden online plaats. Dat zien we niet alleen terug bij thuisstudies. Door de opkomst van de smartphone en tablet neemt deze virtuele interactie in een razend tempo toe.

Het is belangrijk om deze trends goed in de gaten te houden en te monitoren welke invloed daat heeft op jouw organisatie. Tot nu toe heeft de toename van het internet een positieve bijdrage in werkend leren en is er nog meer kennis toegankelijk dan een aantal jaar geleden. Wil jij werkend leren implementeren binnen je organisatie? Neem dan een kijkje op de website van Horizon Training & Ontwikkeling.

 

Trends binnen werkend leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
0
0
0