Voorkom een burn-out veroorzaakt door werkstress

Voorkom een burn-out veroorzaakt door werkstress

Hoe voorkom je een burn-out veroorzaakt door stress op het werk?

Helaas is het een steeds meer voorkomend fenomeen onder werkende mensen, een burn-out. Dit komt onder andere doordat er steeds meer druk komt te liggen op mensen. Dit is echter niet de enige reden waardoor een burn-out steeds vaker voorkomt. Mensen willen steeds meer taken in hun leven bij elkaar voegen. Dit doen ze onder andere door naast werken ook bezig te zijn met hun gezin, het huishouden, gezellige dingen ondernemen met vrienden en vaak hebben ze daarbij lange tijd niet in de gaten dat ze het helemaal niet aankunnen. Door ontwikkelingen zoals de mobiele telefoon en email op deze mobiele telefoon wordt eigenlijk ten onrechte van mensen geëist dat ze altijd te bereiken zijn voor hun baas en voor collega’s. Op het moment dat ze een dag vrij zijn, is er altijd de mogelijkheid om een vraag te stellen via WhatsApp of email en dan wordt eigenlijk gedacht dat het geen enkele moeite is om deze vraag even te beantwoorden.

Geen tijd om te rusten of echt vrij te zijn

Dit bovenstaande is natuurlijk helemaal niet aan de orde, want vroeger was dit ook niet zo en daarom is het heel gek dat dit nu wel zou moeten. Vaak is dit voor veel mensen de reden dat ze een burn-out krijgen. Het lichaam kan niet rusten op het moment dat het nodig is en helaas is de mens niet in staat altijd maar te reageren op prikkels zoals deze. Daarom is het goed om te beseffen dat als je een vrije dag hebt, dat je dan ook echt vrij moet zijn. Je moet geen enkele verplichting voelen tot vragen beantwoorden op het moment dat je niet officieel aan het werk bent. Je bent immers ook niet betaald bezig op dat moment.

Tips om een burn-out te voorkomen

De belangrijkste tip in dit opzicht is om te beseffen dat rust ook echt rust is. Leg je telefoon weg en ga bezig met dingen waar je vrolijk van wordt, zoals je hobby’s, afspreken met je vrienden of andere dingen. Ga er op uit, doe leuke dingen en maak je vooral niet zorgen om werk. Werk komt morgen wel en wacht wel tot jij weer aanwezig bent. Mocht je echter al op de weg naar een burn-out zitten, dan is het nog steeds niet te laat om de burn-out te voorkomen. In dat geval is het aan te raden om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een burn-out coach.

Voorkom een burn-out veroorzaakt door werkstress
Schuiven naar boven
0
0
0