Wat is een recruiter eigenlijk?

Recruitment, de meeste mensen zegt deze term wel iets. Maar ongetwijfeld hebben veel mensen hier geen duidelijk beeld bij. Wat doet een recruiter eigenlijk? Waar is hij of zij verantwoordelijk voor?
Een recruiter is eigenlijk een specialist die de recruitmentwerkzaamheden binnen een bedrijf of voor een bedrijf uitvoert. Hij of zij is verantwoordelijk voor het aantrekken, werven en selecteren van geschikte personen voor een bepaalde functie en het zorgen voor een match tussen een werkzoekende en een functie.

Diverse recruitmentbureaus

Er bestaat verschillende recruitmentbureaus. We noemen een aantal.

Uitzendbureaus

Recruiters die bij een uitzendbureau werken worden ook wel intercedenten genoemd. Meestal zijn ze op zoek naar personeel voor een hele korte periode of wanneer medewerker in een beginnersfunctie worden geplaatst. Uitzendbureau werken veelal lokaal. Dwz zeggen dat je via het uitzendbureau een baan kan vinden in de regio van het bureau. Wanneer je ergens gaat werken, dan ontvang je jouw salaris via het uitzendbureau.

Detacheringsbureaus

Deze bureaus worden vaak vergeleken met uitzendbureaus maar er zijn wel degelijk wezenlijke verschillen. Het klopt dat ook detacheringsbureau vaak invulling geven aan tijdelijke functies, maar over het algemeen bieden deze functies werknemers meer zekerheid. Verder zijn de functies vaak minder flexibel dan bij uitzendbureaus, wanneer het om arbeidsvoorwaarden gaat als opzegging van het contract etcetera.

Recruitment consultants

Dit zijn specialisten die geschikte medewerkers zoeken voor verschillende bedrijven. Bij de opdrachtgever komt de werknemer vervolgens in dienst. Recruiters houden zich daarom alleen bezig met het werven en screenen van kandidaten. Soms gebeurt het dat een recruiter zich ook bezighoudt met het selecteren van de kandidaten. Dit gebeurt dan meestal in overleg met een bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een recruiter?

Een recruiter voor jou een baan laten vinden kan verschillende voordelen hebben. We noemen een paar:
– Het bedrijf kan de werving uit handen geven waardoor ze de focus kan houden op allerlei andere zaken en belangrijke bedrijfsprocessen
– Een recruiter heeft vaak kennis en is op de hoogte van de markt
– Er worden kandidaten in plaats van sollicitanten voorgedragen. Er heeft dus al een soort screening plaatsgevonden waardoor er veel werk is verricht
– Een recruiter beschikt over een groot netwerk waardoor hij of zij veel werkzoekenden en geschikte kandidaten kan benaderen

Wat is een recruiter eigenlijk?
Schuiven naar boven
0
0
0