Blijf uit de Ziektewet

Blijf uit de Ziektewet

Iedereen die werkt heeft ermee te maken: arbo. Dit is de korte benaming voor arbeidsomstandigheden. De Arbowet verplicht bedrijven maatregelen te nemen om veiligheidsrisico’s voor werknemers te beperken. Vaak wordt hierbij gelijk gedacht aan de bouw, maar ook voor banen in andere sectoren gelden deze regels. Denk bijvoorbeeld aan de zorg waarbij veel getild wordt of aan een doodnormale kantoorbaan waar veel herhaaldelijke bewegingen gemaakt worden.

Controle

Dat de regels er zijn betekent niet dat deze altijd worden uitgevoerd. Om de zoveel tijd wordt er ook een controle uitgevoerd door de inspectie van de ZSW, deze controleert of het bedrijf de arboregels naleeft, zo niet kan er een boete worden uitgedeeld aan het bedrijf. Het is de taak aan de werkgever om binnen het bedrijf te zorgen dat zijn personeel ook via de Arbowet werkt. Zodra er een ongeluk gebeurt en het blijkt dat dit komt door slechte arbo-omstandigheden, is de werkgever aansprakelijk. Echter kan dit ook worden verwezen naar de werknemer zelf; als de middelen er wel waren, maar hij deze niet heeft gebruikt/de regels heeft nageleefd kan de werkgever niks worden verwezen.
Om medewerkers aan te sporen de regels na te volgen, worden er bijvoorbeeld posters geplaatst. Maar soms worden hier ook leuke alternatieven op gemaakt.

Ergonomisch

Ergonomie is een terugkerend onderwerp in de arbo. Het woord komt vanuit het Grieks en is een samenstelling van werk (ergon) en wet (nomos). Binnen Nederland is er ook een Vereniging voor Ergonomie. Zei hebben de volgende definiete vastgesteld: “”Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd”. Op de werkvloer hebben we het vooral over fysieke ergonomie. Deze houdt rekening met de menselijke anatomie. Het is belangrijk dat je lichaam niet overbelast raakt door verkeerde houdingen of manieren van werken.

Thuiswerken

Ook als je thuiswerkt moet je er goed op letten dat je gezond bezig bent. Je zult er minder snel mee bezig zijn om rechtop in een goede stoel te zitten, omdat niemand je controleert. En even lekker op de bank onderuitgezakt op de laptop werken lijkt ook een stuk comfortabeler. Toch kan dit op een begeven moment blessures veroorzaken. Vooral in rug en pols. Voor de computer zijn er zelfs speciale muismatten en toetsenborden, zodat je de juiste houding aanneemt. RSI is een veelvoorkomend probleem door verkeerd gebruik achter de computer.
Goede meubelen kopen? Designkantoormeubilair.nl

Blijf uit de Ziektewet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
0
0
0