De corona heeft in ouderenwoningen behoorlijk huisgehouden

Het aantal vervuilde ouderenwoningen is de afgelopen tijd flink toegenomen. Niet elk schoonmaakbedrijf wil deze woningen ontsmetten. Diegene, die het wel doen, zoals Perfectplus hier in Leiden, hebben hiervoor vaak een speciaal schoonmaakteam samengesteld om de woning effectief en veilig te kunnen ontsmetten. Hierover meer in dit artikel.  

Ontsmetten van coronawoningen

Je kunt niet zomaar een ‘corona’ seniorenwoning gaan ontsmetten. Hiervoor dienen de schoonmakers zichzelf goed in te pakken in beschermende kleding. Het grondig schoonmaken van een woning, waarin de bewoner overleden is aan de gevolgen van corona, is een behoorlijk klus. Het moet secuur en grondig worden gedaan. Best spannend voor de schoonmakers omdat je het virus niet kunt zien. En ze willen natuurlijk ook geen plekje overslaan.

Hoe bereiden de schoonmaker zich voor?

Voordat ze een appartement binnenstappen, moeten de schoonmakers eerst beschermende kleding aantrekken, hun handen ontsmetten, een mondneuskapje en een bril opzetten en tot slot nog hun handschoenen aantrekken. Vooral als een oudere wekenlang in quarantaine heeft geleefd of aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, moet de woning grondig worden gedesinfecteerd.

Een stoere en uitdagende schoonmaakklus

De schoonmakers zijn zich bewust van de risico’s, maar ze vertrouwen erop dat ze door hun maatregelen goed beschermd zijn. Eigenlijk maken ze bij de supermarkt misschien wel meer kans om besmet te raken, want daar dragen ze die beschermende kleding niet. Wel is het dragen van beschermende kleding vaak ongemakkelijk om in te werken. Tijdens het werken is het behoorlijk warm en je kunt behoorlijk gaan zweten in die kleding omdat het niet ademt. Dat maakt het werk extra zwaar. En even gezellig met je schoonmaakcollega een babbeltje maken, zit er niet in omdat je door het dragen van een mondkapje slecht te verstaan bent.

Tot in de puntjes grondig schoonmaken

Het schoonmaken van een coronawoning duurt bijna twee keer zo lang als een normale schoonmaakbeurt. Dit komt omdat alles grondig moet gebeuren. De gordijnen worden gewassen. Ramen, plinten, deuren, knopjes, lampen, deurklinken en alle handcontactpunten moeten door de schoonmakers worden ontsmet. En niet één keer, maar twee keer. De eerste keer met een reinigingsmiddel en dan nog een keer met een desinfecterend middel. De poetsdoeken en de beschermende kleding worden na gebruik in een afgesloten afvalzak weggegooid. Alle schoonmaakmaterialen, die tijdens de ontsmetting zijn gebruikt, worden grondig gedesinfecteerd. Wanneer er nog andere bewoners zijn in het gebouw, dan komen de e schoonmakers niet meer met hen in contact. Ze gaan direct naar huis. De klus is geklaard.

Meer waardering voor schoonmakers

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er gelukkig meer waardering voor het werk van de schoonmakers. De ouderen gaven vaak al blijk van waardering, maar nu komt er ook meer waardering vanuit de rest van de maatschappij. Hoe geweldig zou het zijn als dat respect ook na de coronacrisis blijft hangen?

De corona heeft in ouderenwoningen behoorlijk huisgehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
0
0
0